Get in touch

Byte Lab Embedded Software Akademija – iskustva studenata

Careers

4 mins read

Sa završetkom naše prve Embedded Software Akademije, koja je trajala 4 tjedna i obuhvatila razne teme i predavanja (GIT, napredno programiranje u C-u, FreeRTOS, arhitektura koda i njegova portabilnost, komunikacijski protokoli u cloudu…), htjeli smo dobiti konstruktivan feedback naših akademika i saznati kako su oni doživjeli cjelokupni proces. Stoga smo napravili kratku anketu u kojoj su nam anonimno mogli reći više o svojim dojmovima, pomoći nam u poboljšanju programa ali možda i potaknuti studente narednih godina na prijavljivanje.

 

Kako je za svako novo iskustvo potreban (makar i mali) poticaj, zanimalo nas je zašto su se prijavili na akademiju, odnosno što je za njih bio taj poticaj. Njihovi odgovori su nam samo potvrdili ono što smo o njima saznali – svi „imaju crush“ na embedded područje i embedded programiranje:

Na akademiju sam se prijavio zbog velike želje za znanjem iz Embeddeda. O Byte Labu sam prije akademije čuo sve najbolje, pa sam bio siguran da je to firma u kojoj želim raditi ljetnu praksu.

S obzirom da se trenutno i ne održavaju ovakve akademije/radionice o embeddedu ovo je bila savršena prilika da se prijave i nauče nešto od iskusnih predavača i mentora.

 

A kao najbolju stvar u cijelom programu, izdvojili su baš ono zbog čega su i došli – predavanja i zadaće iz kojih su najviše učili.  Kvalitetna predavanja, dobri mentori, savjeti i materijali su svakako highlight cijele akademije. Iako su zadaci bili zahtjevni, zadovoljstvo na kraju završnog projekta, koji je obuhvatio sve o čemu se učilo na akademiji, ipak je bilo veće. 🙂

Zadaci su bili super i puno te nauče, iako su bili ponekad iscrpni. Predavanja su bila dobar uvod u zadaću i predavač je bio odličan. Svi su bili super pristupačni i spremni pomoći. Cijela atmosfera i ugođaj su bili takvi da si se radovao radnom danu, a ne da ti je bio problem išta napraviti oko posla. Zadaće su stvarno bile zanimljive i pokrivale su obrađeno gradivo te se iz njih stvarno praktično nauči ono o čemu se pričali.

U vidu poboljšanja programa, studenti su uglavnom kao ključnu stvar isticali feedback mentora na svoje zadaće koji je mogao biti češći kako bi što bolje učili na svojim radovima/greškama i tako ih unaprijedili.

 

A kako bi opisali svoje BLESA 😊 iskustvo u 3 riječi? Pročitajte sami 😀

 

  1. Zanimljivo, veselo, edukativno

  2. Zabavno, izazovno, korisno.

  3. Learning, working, having_fun

  4. ring of fire (pjesma :), zamjeniti samo love sa BLESA)

  5. Čoko bananice.

  6. Teško (u pozitivnom smislu), veoma korisno, poučno

 

Svako novo iskustvo ponekad nosi i svoje izazove pa nas je također zanimalo što im je predstavljalo najveći izazov tijekom akademije i kako su ga riješili. Iako je svako iskustvo individualno, složili su se kako je to zapravo kratko trajanje akademije u usporedbi s izazovima samog programa. Naravno tu su bili i zadaci iz programiranja kojima se prije nisu susretali, ali kažu, sve se uspjelo izvršiti uz trud i posvećenost.

 

Najviše su naučili o ahitekturi i strukturi koda, kao i o važnosti programiranja s posloženim kodom, FreeRTOS-u, dobrim praksama u C jeziku, i GIT-u za koje vjeruju da će im sigurno koristiti na budućim projektima.

 

Na kraju, zanimalo nas jesu li imali kakva očekivanja od akademije, je li ih ispunila i na koji način. Svima je, kažu, bio cilj naučiti više o embedded području I programiranju u embeddedu čime je akademija definitivno ispunila njihova očekivanja, čak I premašila neke od njih. 😊 Proširili su znanje informacijama koje se ne spominju na fakultetu što je svakako jedan dodatni plus zbog kojeg bi akademiju preporučili I drugim studentima.

Mislim da je čak i premašilo moja očekivanja. Nije se samo radilo da se nešto napravi i da funkcionira, nego se usredotočilo i na strukturu, odnosno arhitekturu koda da to izgleda kako treba i da ga je lakše nadograditi. Zadaće nisu bile trivijalne nego su bile dovoljno izazovne da budu teške, ali ne i nemoguće što mi je jako drago.

Također, moramo napomenuti da su naši akademici i više nego ispunili sva naša očekivanja i zadatke koje smo pred njih stavili i dokazali nam da nove generacije donose jako puno znanja, snalažljivosti i novih vještina. Veselimo se idućoj godini i još većem broju polaznika! 😄