Get in touch

8 savjeta kako se uspješno pripremiti za razgovor za posao

Careers

5 mins read

Razgovor za posao najbitniji je korak svakog poslodavca kojim odabire kandidata koji najbolje odgovara zahtjevima novootvorene pozicije. Nizom pitanja, poslodavac će zaključiti jeste li vi pravi izbor za njegovu tvrtku ili ne. Kako se uspješno pripremiti za razgovor za posao i konkurirati za željenu poziciju te koje su prakse u Byte Lab procesima zapošljavanja pročitaj u nastavku!

1. Proučite tvrtku i njenu industriju

 

Prvi korak je saznati čime se sve tvrtka bavi (još malo i više jer ste ju vjerojatno proučili prije prijave) i što je bitno za industriju u kojoj se nalazi. Poslodavac može postavljati pitanja o tome što znate o tvrtki (da vidi koliko ste se pripremili), što ju izdvaja od ostalih, što mislite da se može popraviti ili u kojem smjeru bi se po vašem mišljenju trebala/mogla razvijati. Obratite pozornost na web stranicu i društvene mreže koje će vam pomoći razumjeti ciljeve tvrtke i shvatiti zašto ste baš vi odličan odabir za njih uzimajući u obzir vašu pozadinu i iskustvo.

2. Pripremite odgovore na standardna pitanja na razgovoru za posao

 

  • Recite nam nešto više o sebi?
  • Zašto ste se prijavili na naš oglas za posao?
  • Čime možete pridonijeti dolaskom na ovu poziciju?

 

su samo neka od pitanja koje poslodavci postavljaju kandidatima. Imati spremne i sigurne odgovore na ova pitanja često čini pola posla do dobivanja radnog mjesta. Također, budite spremni na pitanje o očekivanoj plaći. Ako niste sigurni što je primjereno za tražiti, istražite koja je prosječna plaća za vaš senioritet, iskustvo u traženom području, geografsku lokaciju tvrtke…

3. Pročitajte još jednom svoj životopis

 

Prije intervjua, poslodavci će se dobro pripremiti i pročitati vaš životopis, a tijekom intervjua će vjerojatno nastojati razjasniti neke detalje koji im se čine zanimljivi ili bitni za otvorenu poziciju. Proučavanjem životopisa, bit ćete sigurni u ono što ste napisali i spremni na moguća pitanja čime možete ostaviti dobar dojam. Ponekad kandidati zaborave što su naveli u životopisu a zna se dogoditi da i nadodaju stvari koje nisu radili.

4. Pripremite nekoliko škakljivih situacija u kojima ste pokazali svoju snalažljivost

 

Poslodavac želi znati kako se nosite sa stresom jer gotovo svaki posao donosi određenu dozu stresa. Pripremanjem odgovora o situacijama u kojima ste uspješno (ili neuspješno, ali s poukom) riješili neki problem ili rizik može vam donijeti dodatne bodove pri konačnoj evaluaciji. Današnji poslodavci cijene pametne, snalažljive i oštroumne kandidate koji će na njih ostaviti snažan dojam.

5. Pripremite pametna pitanja za poslodavca

 

Razgovor za posao je upravo to – razgovor. 😊 Većina poslodavaca očekuje protupitanja koja će im pokazati koliko ste ozbiljni i zainteresirani za tu poziciju. Evo nekoliko pitanja koja mogu biti dobar izbor:

  • Koji su izazovi ovog radnog mjesta?
  • Što očekujete od idealnog kandidata za ovo radno mjesto?
  • Koji su načini ocjenjivanja radnog učinka u poduzeću? Koliko često se ocjenjuje?
  • Što mislite, kako se ja uklapam u vaša očekivanja?
  • S kim ću najviše surađivati?
  • Kakva je politika firme u pogledu seminara, radionica i treninga zaposlenika? Ulažete li u dodatnu edukaciju svojih zaposlenika?

6. Potkrijepite svoje odgovore primjerima iz prakse

 

Iskoristite svaku priliku da se prikažete u najboljem mogućem svjetlu budućem poslodavcu. Kako razgovor teče, navodite primjere koji naglašavaju vašu profesionalnost a bitni su za konkretnu poziciju. Usredotočite se na svoje glavne adute i objasnite na primjerima zašto ste baš vi kvalificirani za tu poziciju.

7. Izvježbajte govor tijela

 

Takozvani „body language“ igra veliku ulogu u prvom dojmu kojeg ćete ostaviti na poslodavca. Samouvjereno držanje, osmijeh u pravom trenutku, eye contact, primjeren outfit i umjereno čvrst stisak ruke uvijek su dobra kombinacija kada se s nekim upoznajete po prvi put. U slučaju da ste nervozni (tko nema pozitivnu nervozu? 😊) duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta kako biste se sabrali i odradili razgovor baš onako kako ste se pripremili.

8. Zahvalite se na prilici

 

Kako se razgovor bude privodio kraju, iskoristite priliku da se zahvalite na vremenu odvojenom za razgovor s vama i kao i da se veselite povratnoj informaciji. Ako imate takav osjećaj, naglasite da bi vam zaista bilo drago raditi ovaj posao jer mislite da ćete se odlično uklopiti u tim/tvrtku. U slučaju da vam nije ugodno izgovoriti takve riječi, pristojno zahvalite poslodavcu a sve dodatno mu možete poslati u mailu.

 

 

A kako izgleda proces zapošljavanja u Byte Labu?

 

Zapravo vrlo jednostavno. Nakon što ste nas zainteresirali svojom prijavom, pozvat ćemo vas na inicijalni razgovor s ciljem da nam se predstavite i da se bolje upoznamo. You know how it goes. 😊 Ispričate nam više o sebi, svojoj pozadini, iskustvu (ako ga imate), a mi vama o zahtjevima pozicije, Byte Labu općenito i svemu što vas bude zanimalo.

 

Ako zaključimo da smo dobar fit, zovemo vas kod nas na tehnički intervju gdje ćemo porazgovarati s vama o tehničkom dijelu posla. Ništa strašno, no worries. 😊 Nakon što obavimo evaluaciju cjelokupnog procesa, javljamo vam se na mail s više informacija.

 

Ako trenutno netko drugi više odgovara navedenoj poziciji, svakako ćemo vam poslati povratnu informaciju o tome. A u slučaju da ste najbolji kandidat u cjelokupnom procesu, dobit ćete pozitivan feedback od nas i službenu ponudu poslanu na mail.

 

Vrlo jednostavno, zar ne? 😀 Trudimo se u svakom trenutku biti što jasniji i transparentniji kako bi se kandidati osjećali što bolje i opuštenije tijekom cijelog procesa zapošljavanja.

 

Stoga, slobodno škicni naše otvorene pozicije na byte-lab.com/careers/. Čekamo te!